Nieuws

27.05.2021 / Nieuws

Van trial-and-error naar trial-and-success

Trial-and-error is een gekend ontwikkelingsproces in de vertaalslag van prime materialen naar recyclagegrondstoffen. Bij Q Plastics zetten we dit graag om naar trial-and-succes. Onze zoektocht en het nauwkeurige testtraject richten zich namelijk steeds weer op een gepersonaliseerde oplossing. Dat illustreren we graag met een geslaagde realisatie.

Een diepvriesbedrijf wilde voor zijn kunststofbakken van 600 op 800 millimeter overstappen naar recyclagegrondstoffen. De bakken werden vroeger gefabriceerd met prime natural HDPE-materiaal MFI 8, met toevoeging van grijze kleurstof. Voor de overstap naar recyclage, regranulaat of maalgoed lag het gebruik van HDPE-scrap voor de hand. Het materiaal moest evenwel bestand zijn tegen diepvriestemperaturen, een specifieke uitdaging.

De gepaste kleur

De grote uitdaging bij recyclagegrondstoffen? De gepaste kleur vinden in maalgoed. Uiteindelijk bleek een mengsel van 75% grijs LDPE-maalgoed en 25% wit PP-maalgoed na regranuleren de geschikte kleur te geven. De grijze kleur was iets donkerder en de MFI was maar 1,5, door de lage viscositeit van de LDPE, en dat is normaal te weinig voor een spuitgietproces. Vanuit de expertise en zin voor innovatie zette Q Plastics toch een testrun op. Met een geslaagd resultaat.

Een iets hogere inspuitdruk van de zesvoudige hotrunner matrijs compenseerde de lage MFI van 1,5. De bakken waren iets slapper, maar doorstonden de lagetemperatuurtesten met glans. Voor de klant resulteerde de switch in een besparing van € 0,71/kg of € 2,272/bak.

Wil je de stap maken naar recyclagegrondstoffen? Q Plastics begeleidt je graag.

Deel

Gelijkaardig nieuws

Mix op maat van uitdagende eisenlijst

De perfecte granulatenmix voor jouw toepassing is specialistenwerk. Voor een producent van wegwerp dienbladen maakte Q Plastics een gepersonaliseerde samenstelling, […]

Tweede leven voor afgedankte kunststofproducten

Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker. Ook de industrie krijgt een deel van de verantwoordelijkheid. Zo wordt onder meer verwacht dat […]